Yumurtanın Faydaları

Yumurtanın Faydaları

Stajyer Diyetisyen Fatma Başer

Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürdürebilmek için yeterli ve dengeli beslenmemiz gerekir. Yeterli ve dengeli beslenmemize yardımcı, besin öğelerini gerekli miktarlarda alabileceğimiz bitkisel ve hayvansal kaynaklar vardır. Hayvansal kaynaklı bir besin olan yumurtanın faydaları ise saymakla bitmez.

Besleyici değeri yüksek olan yumurta, hayvansal kaynaklar arasında en iyi protein kalitesine sahip besindir. İnsan vücudunda sentezlenemeyen ve besinler aracılığıyla dışarıdan almamız gereken “esansiyel aminoasitler” yumurtanın içerisinde yeterli ve dengeli miktarda bulunmaktadır. Hadi gelin hep beraber yumurtanın faydalarını daha detaylı inceleyelim.

Örnek Protein: Yumurta

Yumurtanın içeriğindeki proteinlerin tamamı vücut proteinlerine dönüştüğü için örnek protein kaynağı olarak nitelendirilmektedir. Diğer bir örnek protein kaynağı da anne sütüdür. Yani yumurta, bizler için anne sütü kadar değerli bir besindir.

Yumurtanın Besin Değeri

Ortalama büyüklükteki bir yumurtanın içerisinde yaklaşık 6 gram protein, 4.8 gram yağ ve 0.4 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Bunların yanı sıra A, D, E, K gibi yağda çözünen vitaminler, B grubu vitaminler ve demir, fosfor gibi mineraller bakımından oldukça zengindir.

Yumurtanın içerisindeki yağ, sarısında yoğunlaşmıştır. İçerdiği bu yağın %33’ü doymuş, %16’sı çoklu doymamış, kalanı ise tekli doymamış yağ asitleridir. Yumurta sarısı aynı zamanda kolesterol bakımından da zengindir. Ancak lesitin içermesinden dolayı kan kolesterolünü, et ve süt ürünlerine nazaran daha az etkilemektedir.

Yumurtanın Faydalarını Şu Şekilde Sıralayabiliriz:

  • Tok tutma kapasitesi yüksek olduğu için kilo vermeye yardımcıdır,
  • Kas kaybını ve kemik erimesini önler,
  • Kan şekerini düzenler,
  • İyi kolesterol düzeyini artırır,
  • Göz sağlığına iyi gelir,
  • Unutkanlığa ve hafıza kaybına iyi gelir.

Günde 1 adet yumurta tüketen sağlıklı bireyler yumurtanın bu faydalarından yararlanabilirler. Herhangi bir sağlık problemi olan bireylerin ise diyetisyenine ve doktoruna danışarak tüketmelerinde fayda vardır.

*Sitemizde bulunan yazılar yalnızca farkındalık yaratmak amaçlıdır. Tıbbi tavsiye içermez. Yazılardan yola çıkarak herhangi bir hastalık tanısı konulamaz. Yalnızca psikiyatri hekimleri ve doktorlar hastalık tanısı koyabilir.