Skinny Fat Nedir?

Skinny Fat Nedir?

Diyetisyen Ece Karabay

Daha önce hiç ‘skinny fat’ kullanımını duymuş muydunuz? Gelin birlikte bu ifade bize neyi anlatıyor bir göz atalım. Keyifli okumalar!

Skinny fat, kişinin ideal kilo ve vücut kitle indeksine sahip olmasına rağmen yeterli kas kütlesinin olmadığı ve yağ oranının optimum seviyenin üzerinde olduğu bir durumdur. Yani boyunuza göre ideal ağırlıkta olmanız kendiniz için en uygun vücut bileşimine ve vücut formuna sahip olduğunuzu göstermemektedir.

Peki buradan nasıl bir sonuç çıkarabiliriz? 

Sadece zayıf olmak sağlıklı olmak ile aynı anlama gelmiyor!

Skinny Fat Olabilir Miyim?

Vücut kompozisyonunuzu bilmek bu noktada size avantaj sağlayacaktır. Bunu anlamak için birkaç farklı yöntem kullanabilirsiniz. Kaliper ile ölçümler, klinik testler ve BIA ölçümleri bu noktada size fayda sağlayacaktır. 

Yağ Depolanması ve Skinny Fat

Vücudumuzdaki yağlar sadece deri altında depolanmaz. Viseral yağlanma denilen ikinci bir yağ depolanma türü vardır. Viseral yağlanmada depolanma, karın boşluğunun çevresi ve iç organların etrafında olur. Deri altındaki kadar göze çarpmayabilir ancak sağlık için birden fazla risk ile ilişkilendirilmektedir. Bu tarz kişilerde obeziteli bireylerde görülen metabolik sorunlar görülebilmektedir.

Bunlar; artan kalp hastalığı riski, yüksek kolesterol, tip 2 diyabete yol açan insülin direnci, daha düşük kemik mineral yoğunluğudur. Bu nedenle zayıf olmanıza rağmen vücudunuzda artmış bir yağlanma mevcutsa önlem almanız fayda sağlayacaktır. 

Skinny Fat Çözümü

Kas oranınız azaldıkça ve yağ oranınız arttıkça metabolik hızınız da düşer. Sağlıksız beslenme davranışı ve hareketsiz hayat ile yağlanma daha da artar. Burada iki önemli faktör öne çıkmakta ve bu durumun iyileşmesine katkı sağlamaktadır. Bunlar: sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite. Kendiniz için en uygun olan aktivite ve beslenme programı ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına sahip olursanız daha sağlıklı olabilirsiniz.

Daha İyi Bir Vücut İçin Beslenme Önerileri

  • Karbonhidrat ihtiyacınızı şeker gibi basit yapıdaki karbonhidratlardan değil; meyve, sebze, tam tahıllar ve kuru baklagillerden karşılayın.
  • Uygun yöntemlerle (ızgara, haşlama...) pişirilmiş et tüketimini kendinize uygun miktarlarda yapın.
  • İlave şeker tüketiminizi azaltın.
  • Daha İyi Bir Vücut İçin Yaşam Tarzı Önerileri
  • Stres faktörlerini azaltmaya çalışın, bir hobi edinin.
  • Uyku düzeninize dikkat edin, en az 6-8 saat uyuyun.
  • Egzersizi ve sağlıklı beslenmeyi rutininiz haline getirin.

Biraz emek ve süreklilikle her türlü değişimi sağlamak mümkün! Hayatınızda güzel değişimlere ulaşabilmeniz dileğiyle…

*Sitemizde bulunan yazılar yalnızca farkındalık yaratmak amaçlıdır. Tıbbi tavsiye içermez. Yazılardan yola çıkarak herhangi bir hastalık tanısı konulamaz. Yalnızca psikiyatri hekimleri ve doktorlar hastalık tanısı koyabilir.