Online Terapi Etkili Midir?

Online Terapi Etkili Midir?

Psikolog Ezgi Sanlı

Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte online terapi, yani internet üzerinden psikolojik destek hizmeti almak, giderek daha popüler hale geldi. Peki online terapinin, yüz yüze terapinin yerini alması mümkün müdür? Bu soruya cevap vermeden önce, online terapinin ne olduğunu ve nasıl çalıştığını anlamamız gerekir.

Online terapi, internet üzerinden yapılan bir terapi türüdür. Online terapi seansları; video konferans, telefon görüşmesi veya metin mesajları yoluyla gerçekleştirilebilir. Bu seanslar, yüz yüze terapide olduğu gibi, gerekli eğitimleri tamamlamış bir uzman tarafından yönetilir. Terapi sürecinde, kişiler psikolojik sorunları hakkında konuşabilir ve terapistleri, kişilerin sorunlarını anlamalarına ve çözüm aramalarına yardımcı olabilir.

Online terapi, yüz yüze terapiye kıyasla birçok avantaj sunar. İlk olarak, online terapi, herhangi bir coğrafi konumda bulunan kişilere erişim sağlar. Bu, kişilerin psikolojik destek hizmetlerine erişiminin kolaylaşmasına ve daha fazla kişinin bu hizmetlerden yararlanabilmesine olanak tanır. İkinci olarak, online terapi, kişilerin günlük programlarına uygun olarak planlanabilir. Bu, kişilerin terapi seanslarına düzenli olarak katılmalarını kolaylaştırır. Üçüncü olarak, online terapi kişilerin gizliliğini korur. Kişiler, evlerinde veya herhangi bir yerde terapi seanslarına katılabilirler. Bu, kişilerin diğer insanlarla karşılaşma veya terapiye gitme konusunda endişelenmelerini önler.

"Online Terapi"nin Kısa Tarihi

1990'lı yıllarda teknoloji dünyasındaki inovasyonlarla birlikte psikologlar ve psikolojik danışmanlar online terapiyi, mevcut klinik uygulamalarının bir uzantısı olarak kabul etmeye başladılar. Amerika ve Avrupa'da pek çok psikoloji kliniği, video ve telekonferans yoluyla psikolojik destek hizmeti vermeye başladı.

2000'li yılların başında, internet teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte online psikolojik destek ve terapi servisleri sayısı hızla arttı. Bugün, binlerce hatta on binlerce e-klinik mevcuttur. Artan ilgi, 1997'de Uluslararası Online Mental Sağlık Birliği'nin kurulmasıyla sonuçlandı. Bu kar amacı gütmeyen organizasyon, online iletişim, bilgi ve teknolojilerini, mental sağlık alanında yaygınlaştırmak ve profesyonel bir çerçeve oluşturmak için kurulmuştur.

Online Terapi Gerçekten Etkili mi?

Online psikolojik destek hizmetleri son dönemde yapılan birçok araştırmada başarılı sonuçlar elde etti. Anksiyete (kaygı) bozuklukları, stres, fobiler, bağımlılık, fobiler, özgüven problemleri, ilişki problemleri, depresyon gibi psikolojik sorunlarda yüz yüze görüşmeler kadar hatta bazı durumlarda geleneksel psikolojik destek yöntemlerinden daha etkili olduğu belirtiliyor.

2007 yılında American Journal of Psychiatry dergisinde yayımlanan bir araştırma ise internet üzerinden gerçekleşen bilişsel davranışçı terapi uygulamalarının travma sonrası stres bozukluğu tedavisinde etkili olduğunu ortaya koydu.

Bir diğer araştırma ise Science Direct dergisinde 2009 yılında yayımlandı ve internet üzerinden verilen bilişsel davranışçı terapi uygulamalarının bulimia tedavisinde etkili olduğunu gösterdi.

Wagner, Horn ve Maercker tarafından 2013 yılında gerçekleştirilen bir araştırmada, online psikolojik destek yöntemlerinin depresyon tedavisinde geleneksel yöntemler kadar etkili olduğu; 3 aylık zaman periyodunda ise depresif semptomların gerilemesinde yüz yüze gerçekleşen terapi seanslarından daha etkili olduğu sonucuna varıldı.

Zürih Üniversitesinde 2013 yılında gerçekleştirilen bir diğer araştırma ise depresyon tedavisinde online terapi yöntemlerinin geleneksel terapilerden az bir farkla daha etkili sonuçlar verdiğini gösterdi.

100.000’e yakın eski asker ile gerçekleştirilen ve 4 yıl süren bir araştırma Johns Hopkins Üniversitesi tarafından yapıldı. Bu araştırma online psikolojik desteğin hastane masraflarını %25'e kadar düşürdüğünü gösteriyor.

Son olarak, World Journal of Psychiatry dergisinde 2015 yılında yayımlanan bir araştırmada ise video görüşme yoluyla psikolojik destek alan kişilerin bu deneyimden “yüksek oranda tatmin oldukları” belirtildi.

Online Terapi Benim için Uygun mu?

Psikolojik destek almak istediğinizde, bulunduğunuz bölgede ihtiyacınız olan uzmanı bulmakta zorlanıyor musunuz?

Belki evden çıkmanızı engelleyen bir fiziksel engeliniz ya da kronik bir rahatsızlığınız var.

Yoğun bir iş programınız veya bırakmanızın mümkün olmadığı sorumluluklarınız nedeniyle yüz yüze görüşmelere katılacak zaman bulamıyor olabilirsiniz.

Birçok kişi psikoloğuyla görüşmeye giderken çevrelerindeki tanıdıklarının kendilerini görebileceğinden endişelenirler.

Ayrıca, beklemek zorunda kalmaktan, randevu zamanınızın uygun olmamasından, uzmanlık alanlarına uygun kişileri bulmaya çalışmaktan ve hatta randevularınızı değiştirmek için ücret ödemekten yorulabilirsiniz.

Bu durumlarda, online terapi sizin için mükemmel bir seçenek olabilir. Online terapi, tüm bu sorunları ortadan kaldırır. İhtiyacınız olan uzmanlık alanına sahip kişileri kolayca bulabilir, randevularınızı dilediğiniz zaman değiştirebilir ve güncelleyebilirsiniz. Ayrıca, online terapi tüm bu avantajları sağlarken, gizliliğinizi de korur.

Online terapinin size uygun olup olmadığına karar vermek için, bir psikolog veya terapistle görüşerek en uygun terapi yöntemini belirleyebilirsiniz.

Sonuç olarak; online terapi, psikolojik destek hizmetlerine erişimi kolaylaştırır ve birçok psikolojik sorunda etkili bir çözüm sunar. Ancak, bazı psikolojik sorunlar için, yüz yüze terapi daha etkili bir çözüm olabilir. Bu nedenle, online terapi seçeneği kullanılacaksa, bir psikolog veya terapistle görüşülerek en uygun terapi yöntemi belirlenmelidir.

*Sitemizde bulunan yazılar yalnızca farkındalık yaratmak amaçlıdır. Tıbbi tavsiye içermez. Yazılardan yola çıkarak herhangi bir hastalık tanısı konulamaz. Yalnızca psikiyatri hekimleri ve doktorlar hastalık tanısı koyabilir.