Migren Hastalarının Tüketmemesi Gereken Besinler

Migren Hastalarının Tüketmemesi Gereken Besinler

Diyetisyen Evrim Devrim

Şiddetli ataklar sebebiyle kişinin yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyen migren hastalığını birçok hastalıkta olduğu gibi sağlıklı diyet modelleriyle tedavi etmek mümkündür. 

Düzenli beslenme ile ataklar %30 oranında azalabilmektedir. Öğünler atlanılmamalıdır. Çeşitliliğe önem verilmelidir. Sigara ve alkolden mümkün mertebe uzak durulmalıdır. Su tüketimi çok önemlidir. Günlük minimum 2-2,5 litre su gün içerisine paylaştırılıp içilmelidir.

Bazı besinlerin sıklıkla tüketilmesi atağa sebebiyet verirken bazı besinlerin atak esnasında tüketilmesi de şiddeti arttırmaktadır. 

Açlık

Öğün atlama veya yetersiz kalori alımı migreni tetikleyen başlıca hususlardandır. Kandaki şeker seviyesi çok düştüğünde glikoz eksikliğinden dolayı beyin düzgün çalışamaz. Kan şekeri seviyelerini stabilize etmek son derece önemlidir, çünkü dalgalanan seviyeler sorunlara migreni tetikleyebilir. Öğünlerinizin arasında 4 saatten fazla zaman dilimi olmamalı ve tüm makro besinleri alarak yeterli kalori aldığınıza emin olmalısınız.

Kafein

Düşük dozlarda alınan kafein uyanıklığı ve enerjiyi artırabilir, ancak yüksek dozlarda uykusuzluk, sinirlilik, kaygı ve baş ağrısına neden olabilir. Kafein çay, kahve, çikolata, gazlı içecekler ve bazı ağrı kesiciler gibi birçok üründe bulunur. Günlük kafein alımı 200 mg ile sınırlandırılmalıdır.

Monosodyum Glutamat (MSG)

Çin tuzu olarak bilinen MSG, gıda katkı maddesi olarak tatlandırıcı, koruyucu ve aroma verici olarak kullanılmaktadır. Genellikle fast food restoranları tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca hazır çorba, bulyon ve soslarda da bulunur. Migreni olan kişilerin Çin tuzuna olan hassasiyeti kanıtlanmıştır. Bu kanıt, migren atağını tetikleyebileceği için kullanımı kısıtlanmalıdır.

Nitritler / Nitratlar

Nitratlar genellikle sosis salam sucuk gibi işlenmiş et grubunda pembe rengi koruma ve lezzet katma amacıyla bulunur. Bu besinlerin tüketilmesi de migren ataklarını tetikleyeceği için tüketim miktarına dikkat edilmesi önemlidir. 

Aspartam

Sofra şekerinde 150-200 kat daha tatlı yapay bir tatlandırıcıdır. Birçok içecek ve hazır gıdalarda kullanılır. Aspartam 30 mg/kg’ın günlük normal doz ile tüketimi sınırlandırılmalıdır. Bu miktarın 2 katına çıkması bile migren ataklarını etkilemektedir.

Tiramin

Tiramin, eski peynirlerde, özellikle güçlü ağır, yağlı ve koyu sarımtırak peynirlerde bulunan bir amino asittir. Alkollü içeceklerin tümü, etler, ekşi mayalı ekmekler gibi birçok fermente gıdalarda bulunabilir. Bu besinlerin tüketimi özellikle atak döneminde sınırlandırılmalıdır.

Sitrik Asit

Sitrik asit, meyve ve sebzelerde bulunan doğal bir koruyucudur ve ayrıca hazır içeceklere ve yiyeceklere ekşi bir tat katmak için de kullanılır. Bazı migren hastalarının hassasiyeti kanıtlanmış olup migren atakları yaşadığı dönemlerde sitrik asitten zengin olan, limon portakal, mandalina, greyfurt gibi besinlerin tüketilmesi önerilmemektedir.

*Sitemizde bulunan yazılar yalnızca farkındalık yaratmak amaçlıdır. Tıbbi tavsiye içermez. Yazılardan yola çıkarak herhangi bir hastalık tanısı konulamaz. Yalnızca psikiyatri hekimleri ve doktorlar hastalık tanısı koyabilir.