Kola mı diyet kola mı?

Kola mı diyet kola mı?

Diyetisyen Tuğçe Çakır

Kola mı diyet kola mı? Bu sağlıklı beslenmek isteyen fakat aynı zamanda kola içmekten de vazgeçemeyen birçok kişinin aklına takılan bir soru. Hangisini içersem en azından diğerinden daha sağlıklı olanı tercih etmiş olurum? Bu sorunun cevabını bulabilmek için gelin birlikte ikisinin de zararlı yanlarına bakalım:

Kola

  • Standart bir 330ml'lik kola kutusunda, yaklaşık yedi çay kaşığı=35g şeker var. Vücudumuza bol bol alınan şeker yağa dönüyor ve yeterli aktivite ile yakılamazsa bel çevresinde kilo olarak birikiyor. Bu durum şeker hastalığı, kalp hastalığı, inme gibi hayatı tehdit eden durumların riskini arttırıyor.
  • Ayrıca yapılan çalışmalarda koladaki gibi yüksek miktarda şekerin beyni; öğrenme ve hafıza için gerekli olan bir kimyasaldan mahrum bıraktığı bulundu.
  • Kalp krizi ve kalp hastalıkları riski, kola tüketimi ile oldukça bağlantılı. Sebebi ise, koladan kaynaklı vücutta yağ birikimi ve iltihap, kalbe zarar verebilecek olumsuz bir değişikliğe sebep oluyor.
  • Ayrıca kola vücudunuzun atması gereken kadar şeker içeriyor ancak içindeki fosforik asit vücuttan atılmasını önlüyor.
  • Kolayı içtikten sonra, 40 dakika içinde kan şekeriniz yükseliyor, kan basıncınız yükseliyor ve vücudunuz daha fazla dopamin üretiyor: Aynı eroin aldıktan sonra görülen durumlar gibi. Bu yüzden kola bağımlılığa sebep olabiliyor. 

.Diyet Kola

  • Diyet Kola, diğer birçok diyet içeceği gibi, yüksek seviyelerde yapay tatlandırıcılar içeriyor. Özellikle de aspartam içeriyor. 

Aspartam, şeker yerine kullanılan yapay bir tatlandırıcı. Kalorisi düşük ve şekere göre 200 kat daha tatlı. Aspartarmın; beyin tümörleri, kanser, erken doğum, karaciğer hasarı ve alerji riski ile bağlantılı olduğu yapılan çalışmalarda bildirilmiş. Bununla birlikte, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi 2013 yılında kanıtlar üzerinde kapsamlı bir inceleme gerçekleştirmiş ve insan tüketimi için güvenli olduğu sonucuna vardı. Böylelikle hala kola ve diğer diyet ürünlerinde oldukça sık tercih edilen bir tatlandırıcı olmaya devam ediyor. 

  • Yapılan çalışmalara göre diyet kola gibi yapay tatlandırıcılı içeceklerin, zayıflama için şekerli olanlardan daha iyi olmadığı ve diyet içeceklerinin şeker hastalığı gibi hastalıkların da riskini azaltmadığı söylenmekte. 
  • Diyet kola, insanların tatlı isteğini uyararak ve daha fazla yemelerine neden olarak kilo almaya bile neden olabiliyor. 
  • Yapılan çalışmalarda tatlandırıcıların, bağırsaklar üzerindeki zararlı etkileri sonucunda vücudun yiyeceklerden aldığımız şekeri kullanmasını zorlaştırdığı söyleniyor. 
  • Diyet içecekleri, tüketenlerin daha fazla kalori almaya hak kazandıklarını düşündükleri için, gün boyunca daha fazla yedikleri teorisi ile kilo almaya sebep olduğu düşünülüyor.
  • Ayrıca, bu tatlandırıcıların şeker hastalığı riskinin artmasıyla da bağlantılı olduğu düşünülüyor. Çünkü vücudun insülin hormonunu kullanmasını etkiliyor. 
  • Bu içecekler aynı zamanda kalp krizi ve inme riskini de arttırıyor. 
  • Önemli durumlardan bir tanesi de diyet içecekleri, bir kadının hamile kalma şansını azaltabilir.

Sizce hangisi sizin için daha iyi?

Yukarıdaki kanıtlara dayanarak, her iki seçeneğin de iyi bir seçenek olmadığını söylemek doğrudur.

İki içecek de şeker hastalığı, bazı kanserler, kalp krizi ve inmeye yol açabilecek artmış obezite riski ile ilişkili. 

Soğuk bir kola cazip olabilir, fakat sağlığınızı düşündüğünüzde buna değmez. 12 

*Sitemizde bulunan yazılar yalnızca farkındalık yaratmak amaçlıdır. Tıbbi tavsiye içermez. Yazılardan yola çıkarak herhangi bir hastalık tanısı konulamaz. Yalnızca psikiyatri hekimleri ve doktorlar hastalık tanısı koyabilir.