Sağlıklı Bir Şekilde Kilo Nasıl Alınır?

Sağlıklı Bir Şekilde Kilo Nasıl Alınır?

Diyetisyen Meltem Işık

Kilo almak isteyen kişiler, kilo vermeyi destekleyen sağlıklı beslenme önerilerinin tam tersini uyguladığında rahatlıkla kilo alabileceğini düşünür. Beraberinde aşırı yüksek kalorili öğünler, kızartmalar, paketli gıdalar ve düzensiz bir beslenme modeli denenebilir. Aslında hata ilk olarak burada başlıyor. Kilo almayı hedefliyorsak sağlıklı beslenme prensiplerine sadık kalarak ilerlememiz hem vücudumuz hem de sağlığımız açısından en verimli yöntem olacaktır. 

Sağlıksız beslenme kilo almaya sebep olduğu gibi alınan kilo yağlanma olarak vücudumuza yansıyabilir ve beraberinde sağlığımızı olumsuz etkileyebilir. Amacımız temiz ve dengeli bir şekilde kilo almak ise sağlıklı beslenme prensiplerinden şaşmadan planlı ve ne yaptığımızı bilerek ilerlemeliyiz.

Kilo alırken ne derece kas veya yağ kütlesi kazanacağınız beslenme ve egzersiz rutininize bağlıdır.

Kilo almaya çalışan bireyler için beslenme sonrasındaki en önemli nokta egzersizdir. Direnç egzerzisi ve beslenme planıyla kazanılan her bir kilonun yarısından fazlası yağsız doku kütlesidir. 

1- Kalori fazlası yaratmak; Günlük harcadığınız kaloriden %10-20 fazla kalori tüketimi gerekir.

2- Öğün sayınızı arttırın

3- Yüksek kalorili atıştırmalıkları beslenmene ekle

4- Ana yemek sonrası sıvı tüketin

5- Uyku düzeninizi kurun

6- Egzersiz yapın

Kilo almak, kilo vermekten çok daha zor olabilir. Ne kadar yemek yersem bir türlü kilo alamıyorum diye düşünülür.

Neden kilo alamıyor olabilirsin?

1- Yüksek kas kütlesine sahip olmak.

Eğer ihtiyacınız kadar besin tüketimi yapıyor fakat yine de kilo alamıyor musunuz? Altta yatan sebepler bu süreçte çok büyük önem gösteriyor. 

2- Düzensiz yemek yeme

Düzenli ve disiplinli bir şekilde yemek yemek kilo alma yolunda en önemli etkendir. Kilo almak istiyorsanız sık öğün yapmayı deneyebilirsiniz. Kilo almak istiyorsanız sık öğün yapmayı denemelisiniz. Hacmi küçük kalorisi yüksek besinleri mutlaka beslenmenize ekleyin. 

3- Aşırı aktif tiroid hormonu bozuklukları düşük kilo ve kilo alamamanın altında yatan bir sebep olabilir

*Sitemizde bulunan yazılar yalnızca farkındalık yaratmak amaçlıdır. Tıbbi tavsiye içermez. Yazılardan yola çıkarak herhangi bir hastalık tanısı konulamaz. Yalnızca psikiyatri hekimleri ve doktorlar hastalık tanısı koyabilir.