Ketojenik Diyet Pahalı Mı?

Ketojenik Diyet Pahalı Mı?

Diyetisyen Aliye Andaç

Diyet, sağlıklı beslenme, hızlı kilo verme özellikle obezitenin hızla artış gösterdiği son on yıldır her zaman gündemin ilk maddeleri arasında yer almayı başarıyor. Güncel diyet yaklaşım ve programları arasında ise en çok merak edilen ketojenik diyet ile zayıflama. Ketojenik diyetle ilgili üzerinde durulması gereken en önemli konulardan biri ise ulaşılabilirliği ve elbette ki sistemli bir şekilde uygulanabilirliği.

Ketojenik diyet denildiği zaman her yerde görülen besinler avokado, Hindistan cevizi yağı, et, tavuk, balık ve yumurta gibi hayvansal kaynaklı besinler. Bu da tabi ki herkesin aklında “Ketojenik diyet çok pahalı, sürekli daha önce hiç yemediğim besinleri tüketmem gerekecek. Avokadoyu da hiç sevmem ama mecburen alışmak zorundayım.” gibi yargıların oluşmasına neden oluyor. İlk olarak medya ve sosyal medya nedeniyle aşırı abartılan besinlerin burada da sizleri yanılttığını açıklayayım. Ketojenik diyet yapmak için market alışverişine bir servet ödemek zorunda değilsiniz. Elbette ki bunu konunun uzmanına yani bir diyetisyene danıştığınız zaman zaten sizin makro ve mikro ihtiyaçlarınıza göre hangi besinlerden ne sıklıkla yiyebileceğinizi söyleyecektir.

Ketojenik diyetle ilgili yapmamanız gereken en önemli şey internetten hazır liste bulmak. Sizin kilonuza, sağlık durumunuza, fiziksel aktivitenize uygun olmayan bir ketojenik diyet zaten yağ ağırlıklı olduğu için kilo almanıza sebep olabileceği gibi pek çok sağlık sorununa da davetiye çıkarabilmektedir. Örneğin, böbrek hastası bir bireyseniz vücudunuzda sodyum tutulum mekanizması da aksayacağı için bacak ve karın bölgesinde kramplar ve ağrılar yaşayabilirsiniz. Ya da kolesterolünüz yüksekse ve direkt olarak hayvansal kaynaklı bir ketojenik diyetle başladıysanız bu durum kardiyovasküler sistem için büyük bir yük demektir.

Ketojenik diyet moda olan yiyecek içecekleri tüketmek demek değildir dedik, herkese uygun olmayabileceğini söyledik. Peki ketojenik diyet yaparken hangi besinleri tüketebiliriz?

Et ürünleri, tavuk, balık hindi grubu, peynir çeşitleri, tereyağı, yumurta, zeytin, kuruyemişler, yeşil yapraklı sebzeler, kremalar, zeytin, zeytin yağı, avokado, Hindistan cevizi yağı, glisemik indeksi ve şeker oranı düşük meyveler hatta az miktarda tam tahıllı ekmek bile ketojenik diyette tüketilebilir. Evet listede çok medyatik dediğimiz avokado ve Hindistan cevizi yağı da var. Ancak avokadoyu sevmiyor musunuz? Yerine zeytin tüketebilirsiniz veya zeytinyağı ya da doğru miktarda kuruyemiş. Hindistan cevizi yağı bütçenize uygun değil mi? Almasanız da olur. Yeter ki doğru besinleri doğru zamanda tüketin ve doğru şekilde kombinleyin.

Ketojenik diyetle ilgili en büyük yanılgı sıfır karbonhidrat algısı. Evet makarna, pirinç ve patates tüketirseniz ketozise giremezsiniz ancak sıfır karbonhidrat da çok çok yanlış ve eksik bir diyet yaklaşımıdır. Günlük 20 ila 50 gram karbonhidrat alabilirsiniz yaptığınız ketojenik diyet çeşidine göre. Bu da bir porsiyon meyve ile bir dilim ekmeği yiyebileceğiniz bir beslenme türüdür. Ancak illa ki ananas almak zorunda değilsiniz. Aksine çilek, kivi, mandalina gibi az şekerli meyveler ketojenik diyete eşlik edebilecek meyvelerdir.

Karbonhidrat yasak yanlışını düzelttikten sonra ikinci düzeltmemiz gereken konu proteinin serbest olduğu algısıdır. Almanız gerekenden fazla protein aldığınız zaman yıkılan proteinin fazlası yine enerji vermek için kullanılır ve ne yazık ki sıra yine yağlara gelmez. Ketojenik diyette temel enerji kaynağımız sağlıklı yağlar olurken, doğru miktarda protein ve az miktarda karbonhidrat da sağlıklı sürdürülebilir diyet ve ketozis için esastır.

Ketojenik diyet ve tüm sağlıklı beslenme sorularınız için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

*Sitemizde bulunan yazılar yalnızca farkındalık yaratmak amaçlıdır. Tıbbi tavsiye içermez. Yazılardan yola çıkarak herhangi bir hastalık tanısı konulamaz. Yalnızca psikiyatri hekimleri ve doktorlar hastalık tanısı koyabilir.