Ketojenik Diyet

Ketojenik Diyet

Çeşitli nörolojik ve psikolojik rahatsızlıkları iyileştirme konusunda mükemmel sonuçlara sahip olan Ketojenik Diyet, şimdi hızlı kilo vermek ve beslenme biçimini yeniden şekillenmek isteyen pek çok birey tarafından uygulanıyor. Planlaması epey zor olan ve profesyonellik gerektiren bu diyet sürecinde, Askipo olarak gerçek diyetisyenlerimiz ile danışmanlık sunuyoruz!

Ketojenik Diyet Nedir?

Askipo ile profesyonel diyetisyenini bul, yağ temelli beslenme ile karbonhidratı hayatından çıkar!

Ketojenik beslenme biçimi, vücudun alıştığı besin türlerini tamamen yeniden düzenlemeyi gerektirir. Bu diyet biçimi yağı, günlük kalori alım miktarı en yüksek besin öğesi haline getirirken, karbonhidratı tamamen rutinden çıkarır ya da karbonhidrat alımını günlük gıda alımının yüzde 5’i seviyesine kadar düşürür. Pek çok kişinin ketojenik diyette başarısız olmasının sebebi, karbonhidratın yalnızca popüler olarak kaçınılan, un, şeker, hamur işi gibi gıdalarda değil, bazı meyvelerde, sebzelerde de bulunmasıdır. Vücudu tamamen keto durumuna getirebilmek adına sağlıklı besinler de olmak üzere, içerisinde karbonhidrat bulunan tüm gıdalardan kaçınmak gerekmektedir. Ketojenik diyetin beklenen sonuçları verebilmesi ve sürdürülebilirliği sağlayabilmesi adına bir profesyonelle birlikte yürütülmesi gerekir. Çünkü son derece hassas ölçümlerin ve yüzdelik değerlerin teker teker hesaplanması olumlu sonuçlara, olumlu sonuçlar ile motivasyona dönüşecektir.

Askipo ile Türkiye’nin en iyi ve alanında deneyimli diyetisyenleri ile online olarak görüşebilecek, randevu oluşturabilecek ve birlikte karar verdiğiniz beslenme programını kontrollü olarak uygulayabileceksin! Peki, bunca online diyet takip programları arasından neden Askipo? Çünkü Askipo aşağıdaki olanakları sunar:

  • 7 / 24 destek hizmeti
  • Alanında deneyimli onlarca diyetisyen
  • Ücretsiz ön görüşme
  • Güvenli ödeme
  • Hızlı ve kullanıcı dostu aplikasyon
  • Menü takibi

Peki, ketojenik diyetin metabolizmana etkisi ne olacak? Karbonhidrat alımını minimize eden ketojenik diyet, vücudun enerji ihtiyacının çok yüksek bir kısmının yağ yakılarak karşılanmasını sağlar. Vücuda enerji sağlayacağı materyal olarak yüzde 70 oranında yağ sunmak, aşağıdaki oranların tamamında değişikler yaratacaktır:

  • Vücudun enerji yakma biçimini
  • Metabolizma hızını
  • Acıkma sıklığını
  • İdrar sıklığını
  • Ağız kuruluk oranını

Peki, ketojenik diyet sürecinde yenilebilecek ve yenilemeyecek gıdalar neler? İşte senin için diyetisyenlerimizin hazırladığı küçük bir örnek liste!

  1. Etler, yoğun protein içeriklerinden ve sıfır karbonhidrat içerdiklerinden dolayı ketojenik diyetin en keyifli besin seçeneklerinden biridir. Balık, biftek, beyaz et ve kırmızı et seçenekleri, akşam yemeklerinizin temel gıdası olabilir.
  2. Yeşil yapraklı sebzeler protein bakımından zengin, karbonhidrat bakımından ise oldukça fakirdirler. Bundan dolayı ketojenik diyet tercih eden bireyler sıklıkla ara öğünlerinde yeşil yapraklı sebzeleri doğru pişirme yöntemleri ile kullanırlar. Örneğin ıspanak, roka, maydanoz, marul ve bu sebzelerin iyi bir blender ile smoothie haline getirilmiş halleri, ketojenik diyet yapan bir birey için mükemmel bir ara öğün olacaktır.
  3. Toprak üstünde yetişen brokoli, karnıbahar gibi sebzeler, genellikle belli bir oranda tüketilebilen fakat yeşil yapraklı sebzelere oranla karbonhidrat miktarları daha fazla olduğundan dolayı daha dikkatli şekilde listeye dahil edilebilecek gıdalardır.

Peki, vücudu ketosis moduna getirebilmek adına nelerden kaçınmak gerekiyor?

  1. Elma, muz, portakal gibi yararlı fakat yüksek karbonhidrat içeren gıdalardan,
  2. Şeker ve içerisinde şeker bulunduran her türlü gıdadan,
  3. Genel olarak baklagil grubundan
  4. Tatlandırıcı ve içerisinde tatlandırıcı bulunduran her türlü gıdadan,
  5. Patates gibi yüksek nişasta içeren gıdalardan kaçınmak gerekmektedir.

Ketojenik diyet elbette tek bir türden oluşmuyor. Ketojenik diyetin uygulanma amacına ve vücudun metabolizma hızının güncel değerine göre Askipo’daki uzman diyetisyenlerimiz farklı türde ketojenik diyet takvimlerini senin için hazırlıyor. Örneğin aşağıdaki diyet türlerinin tümü, temelde yağ alımını maksimize etmek ve karbonhidrat alımını sıfıra yakın bir seviyeye düşürmek amacı ile oluşturulur. Fakat her biri uygulanma süresi, desteklediği protein oranı ve vücuda etkileri açısından farklı özelliklere sahiptir:

  • Standart ketojenik diyet (SKD)
  • Hedefli ketojenik diyet (HKD)
  • Yüksek proteinli ketojenik diyet
  • Döngüsel ketojenik diyet (DKD)

Askipo’daki onlarca farklı uzman diyetisyen arasından kendi diyetisyenini bulabilir, vücudun için belirlediğin hedefleri onunla paylaşabilir ve birlikte oluşturduğunuz takvim ile sağlıklı bir yaşam için ilk adımını hemen atabilirsin. Askipo, Google Play Store ve AppStore’da ücretsiz indirme seçeneği ile seni bekliyor!

Ketojenik diyet benim için uygun mu?

Uzman diyetisyenlerle seni bir araya getirmemizin sebebi tam olarak bu! Diyetisyeninizle online olarak görüştükten sonra hedefiniz için en doğru diyete profesyonel bir bakış eşliğinde karar verebileceksiniz!

Ketojenik diyette protein tüketimi ne kadar olmalı?

Farklı ketojenik diyet türlerinde protein tüketim oranı da farklı olabilir. Fakat genel olarak, protein tüketiminin kilo başına günlük 1.5 gramı geçmemesi tavsiye edilmektedir.

Ketosiz evresine girmem için kaç gün beklemem gerekiyor?

Vücudunun ketosiz evresine girmesi için ketojenik diyete ara vermeden devam etmen gerekiyor. Yaklaşık olarak 3 ile 7 gün arasında vücudun bu moda girecektir ve metabolizmanın çalışma biçimi değişmeye başlayacaktır.

Ketojenik diyetin yan etkileri var mı?

Ketojenik diyet ile ilgili yapılan bilimsel çalışmalar, tıpkı diğer diyet türleri gibi bu diyetin de her metabolizmaya uygun olmadığını, bazı metabolizmalarda yükselen kalp ritmine ve diyabet 1 riskine sebep olabileceğini söylüyor. Bu yüzden bu diyeti uzman bir diyetisyen ile yürütmek şart!

Ketojenik diyet yalnızca kilo vermek isteyenler için mi uygun?

Hayır. Kilo almak ya da sağlıklı yaşamaya devam etmek adına diyet yapanlar da ketojenik beslenme biçimini tercih edebilirler.

Ketojenik diyet ne kadar süre boyunca uygulanmalıdır?

Ketojenik diyeti dilediğin süre boyunca uygulayabilirsin! Bu diyet türü, vücudunda zararlı değişiklikler oluşturmaz. Üstelik vücudunun bu yeni beslenme biçimine alışması da son derece kolay olacaktır.

*Sitemizde bulunan yazılar yalnızca farkındalık yaratmak amaçlıdır. Tıbbi tavsiye içermez. Yazılardan yola çıkarak herhangi bir hastalık tanısı konulamaz. Yalnızca psikiyatri hekimleri ve doktorlar hastalık tanısı koyabilir.