Intermittent Fastıng (Aralıklı Oruç) Diyeti Ve Faydaları

Intermittent Fastıng (Aralıklı Oruç) Diyeti Ve Faydaları

Diyetisyen Sümeyye Dede

Günümüzde çeşitli diyet türlerinden yıllardır var olan belki de farketmeden çoğumuzun beslenme şekli olan son zamanlarda popüleritesi oldukça artan aralıklı oruç diyeti de denilen intermittent fasting diyeti, oruç zamanı ve yemek zamanı olarak yeme periyodlarının oluşturulduğu ve bu periyodlar arasında herhangi bir besinin tüketilmediği beslenme şeklidir. Yiyeceklerin içeriğine, besin değerine değil yiyeceklerin tüketildiği zaman dilimine odaklanmaktadır. Bu yeme planını benimseyen çoğu kişi için amaç, kilo vermek için günlük alınan kaloriyi azaltmaktır.

Aralıklı oruç diyeti, vücudun çeşitli bölgelerinde toplanıp çoğu zaman kötü görüntü oluşmasına neden olan fazla yağların kaybedilmesini ve metabolizmanın hızlı çalışmasına zemin hazırlayarak kilo verilmesini destekleyici en sağlıklı ve etkili yöntemlerden bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu beslenme tarzında amaç kilo kaybını kaslardan ödün vermeden yağdan vermek, şeker depolamayı önlemek ve sağlıklı gıdalar tüketerek pilates, kardiyo yürüyüş gibi hafif egzersizlerle desteklemek.

Aralıklı oruç diyetlerinin birçok çeşidi olduğu gibi bu yazımızda bahsedeceğim türü ise aralıklı oruç diyetinin en sık uygulananı olan 16/8 yöntemidir.

Peki bu diyeti nasıl yapıyoruz?

👉🏻 Bu tarz beslenmede 16 saat aç kalıp 8 saat yiyoruz.

👉🏻 Yeme içme zamanının serbest olduğu 8 saat aralık içi ağırlıklı olarak öğle 12:00 ve akşam 20:00 saatleri arasında tercih edilmektedir. (Saatler sizin yaşam tarzınıza göre düzenlenebilir.)

👉🏻 12:00-20:00 saatleri arasında genellikle 2 ana öğün ve tercihe göre 1-2 ara öğün olarak yapılmaktadır. Geri kalan saatlerde kalori alımı olmaz. Gün içerisinde su, sade maden suyu, şekersiz kahve, yeşil çay gibi şekersiz/kalorisiz içecekler serbesttir.

👉🏻 Yemek yeme zamanlarımızda sağlıklı beslenme alışkanlıklarımıza devam edip karbonhidrat alımı azaltılıp protein ve sağlıklı yağlar arttırılır.

  • erken kahvaltı bana göre değil,
  • 6 öğün beslenmek istemiyorum diyenler için 2 ana ihtiyaca göre 1-2 ara öğün veya 3 ana öğünlü beslenme hangisi size uyarsa sizi buraya alalım.

⏰ 07:00-11:00 ▶ Aç kalma (oruç) 🤪

⏰ 11:00-12:00 ▶ Egzersiz zamanı 🏃🏼‍♀

⏰ 12:00-18:00 ▶ Yemek yeme zamanı 🥳

⏰ 18:00-23:00 ▶ Aç kalma 🤪

⏰ 23:00-07:00 ▶ Uyku zamanı 😴

❓Aralıkla oruçta yeme aralığında her şey serbest mi❓

💁🏼‍♀ Hayır, aralıklı oruçta da normal sağlıklı beslenme gibi dengeli beslenme ve porsiyon kontrolü temel hedefimizdir.

Intermittent Fasting diyetinin faydalarından bahsedersek;

🕔 Aralıklı oruç, daha az kalori almaya yardımcı olurken metabolizma hızını belirli oranda arttırmaya destekçidir.

🕔 Sağlıklı kilo kontrolünü sağlar.

🕔 Etkili ve hızlı bir şekilde kilo vermenizi sağlar.

🕔 Göbek bölgesindeki yağlanmayı azaltmak için etkili yoldur.

🕔 Kilo kaybının yanında tip 2 diyabet, kalp hastalıkları ve kanser riskini azaltabilir. Daha uzun bir yaşamla da ilişkilendirilmektedir.

🕔 İnsülin direncinde düşme gözlemlenebilmektedir.

🕔 Kan şekeri regülasyonunu sağlayarak Tip 2 diyabete karşı koruyucu olabilmektedir.

🕔 Kötü kolesterol olarak bilinen vücuttaki trigliserit seviyesini düşürebilmektedir.

🕔 Gece yemek yemeyi azaltır, uyku kalitesinin artmasına katkıda bulunmaktadır.

🌟 Uygun bir şekilde planlanmayan aralıklı oruç diyetleri yaşa, sağlık durumuna ve yaşam tarzına bağlı olarak olumsuz etkilere neden olabilir. Bu yüzden mutlaka bir beslenme uzmanından destek alarak uygulamalısınız.

❓Aralıklı oruç diyetini kimler yapmamalı❓

👉🏻 Hamileler

👉🏻 Emzirenler

👉🏻 Kronik hastalığı olanlar (Diyabet/ Tansiyon hastaları gibi)

👉🏻 Düzenli ilaç kullananlar

👉🏻 Yeme bozukluğu olanlar

*Sitemizde bulunan yazılar yalnızca farkındalık yaratmak amaçlıdır. Tıbbi tavsiye içermez. Yazılardan yola çıkarak herhangi bir hastalık tanısı konulamaz. Yalnızca psikiyatri hekimleri ve doktorlar hastalık tanısı koyabilir.