Hashimoto Hastalığında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Hashimoto Hastalığında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Diyetisyen Ayşe Eylül Alagöz

Hashimoto tiroiditi, bağışıklık sisteminizin bir parçası olan beyaz kan hücreleri olan lenfositler yoluyla tiroid dokusunu yavaş yavaş yok eden otoimmün bir hastalıktır.

Bu durum düşük aktif bir tiroide veya hipotiroidizme yol açar. En sık yetişkin kadınlarda

görülür ve 40 ile 60 yaşları arasında gelişme eğilimindedir. Kadınları erkeklerden en az 8 kat daha sık etkiler. Bununla birlikte, Hashimoto tiroiditi her yaşta herkeste gelişebilir.

Tiroid bezi metabolizma, hormon regülasyonu ve vücut sıcaklığında önemli bir rol oynar. Bir kişinin Hashimoto'su olduğunda, tiroidleri kronik olarak iltihaplanır ve sağlıklı bir tiroid kadar iyi işlev göremez.

Hashimoto tiroiditi olan kişilerde otoimmün koşullar, yüksek kolesterol, obezite ve diyabet

geliştirme riski daha yüksek olduğundan, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri de diğer rahatsızlık riskinizi azaltmanın anahtarıdır. Araştırmalar, standart ilaçlara ek olarak diyet ve yaşam tarzı değişikliklerinin semptomları önemli ölçüde iyileştirebileceğini gösteriyor. Hashimoto tiroiditi olan her kişi tedaviye farklı yanıt verir, bu nedenle bu durum için kişiselleştirilmiş bir yaklaşım çok önemlidir. Bazı klinik kanıtlar, aşağıdaki diyetlerin bazı 

Hashimoto hastalarına yardımcı olduğunu göstermiştir:

-       Glutensiz Beslenme

-       Otoimmün Modifiye Paleo Diyeti

-       Şekersiz Diyet

-       Düşük Glisemik İndeks Diyeti

-       Paleo Diyeti

-       Süt İçermeyen(laktozsuz ) Diyet

-       Haşhimato Tiroidi Beslenme

-       Glutensiz Beslenme

Hashimoto'lu birçok insan, özellikle glütene karşı gıda hassasiyetleri yaşar. Çölyak hastalığı olmadıkça, Hashimoto'lu tüm insanlar için glütensiz bir diyeti destekleyen güncel bir araştırma yoktur. Glutensiz diyetler, buğday, arpa, çavdar ve diğer tahıllarda bulunan bir protein olan glüten içeren tüm yiyecekleri ortadan kaldırır.

Glütensiz beslenmenin en iyi yolu, sebzeler, meyveler, yağsız etler, deniz ürünleri, fasulye,

baklagiller, fındık ve yumurta gibi doğal olarak glütensiz gıdalara odaklanmaktır. Bununla birlikte, glüten içeren tahılları kesmek, Hashimoto hastaları için önemli olan selenyum

gibi lif ve diğer temel besin kaynaklarını da ortadan kaldırabilir.

Paleo Diyeti ve Otoimmün Modifiye Paleo Diyeti

Paleo diyeti, bütün, işlenmemiş gıdalara vurgu yaparak, erken atalarımızın yeme

alışkanlıklarını taklit etmeye çalışır. Tahıllar, süt ürünleri, patates, fasulye, mercimek, rafine şeker ve rafine yağlara izin verilmez. Kafessiz ve otla beslenen hayvanların etleri, sebzeler, kuruyemişler (yer fıstığı hariç), tohumlar,deniz ürünleri ve avokado ve zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar teşvik edilir.

Otoimmün Paleo (AIP) diyeti, Otoimmün hastalıkları olan kişiler için tasarlanmıştır. İtihaplanmaya ve bağırsakta hasara neden olabilecek yiyecekleri azaltmayı amaçlar. Paleo diyetinin temel prensipleriyle başlar ama aynı zamanda domates, yumurta, kuruyemiş ve tohum gibi itüzümü sebzelerini de içermez. AIP diyetinin aşamalı bir eliminasyon diyeti olduğunu ve deneyimli bir sağlık uzmanı tarafından diyet yazılması ve izlenmesi gerektiğini unutmayın.

Düşük GI Diyeti

Düşük glisemik indeks veya düşük GI diyeti, her bir besinin kişinin kan şekeri seviyelerini nasıl etkilediğini ölçen bir indekse dayanır. Tip 2 diyabetli bazı kişiler bu diyeti kullanır; diyet ayrıca kalp hastalığı riskini azaltabilir ve bazı kişilerin kilo vermesine yardımcı olabilir.

Hangi yiyecekleri keseceğine odaklanmak istemeyen insanlar için, besin açısından yoğun bir diyet planı seçmek en iyi seçenek olabilir.

Laktoz İntoleransı

Haşimoto tiroiditi olan kişilerde laktoz intoleransı çok yaygındır. Laktoz intoleransından

şüpheleniyorsanız, süt ürünlerini kesmek sindirim sorunlarının yanı sıra tiroid fonksiyonu ve ilaç emilimine yardımcı olabilir. Fakat Haşimoto'lu bazı hastalar süt ürünlerini sorunsuz bir şekilde tolere edebilir. Bu stratejinin herkes için çalışmayabileceğini unutmayın.

Haşimato Hastaları Nasıl Beslenmeli?

Enflamasyon, Haşimoto tiroiditinin arkasındaki itici güç olabilir. Bu nedenle, meyve ve

sebzeler açısından zengin bir anti-inflamatuar diyet, semptomları önemli ölçüde iyileştirebilir. Sebzeler, meyveler, baharatlar ve yağlı balıklar, güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahip gıdalardan sadece birkaçıdır.

Besin açısından yoğun bir diyet, çeşitliliği içerir ve çeşitli renkli meyve ve sebzeler, sağlıklı

yağlar, yağsız proteinler ve lifli karbonhidratlar içeren tam gıdalara odaklanır.

Sonuç olarak ,sağlıklı bir yaşam tarzı – sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, iyi uyumak ve stresi kontrol etmek – bağışıklık sisteminizin düzenli çalışmasına yardımcı olabilir.

*Sitemizde bulunan yazılar yalnızca farkındalık yaratmak amaçlıdır. Tıbbi tavsiye içermez. Yazılardan yola çıkarak herhangi bir hastalık tanısı konulamaz. Yalnızca psikiyatri hekimleri ve doktorlar hastalık tanısı koyabilir.