Balın Faydaları

Balın Faydaları

Diyetisyen Özden Örkçü

Antiseptik ve anti bakteriyel özelliklere sahip olan balın faydaları oldukça fazladır. Enfeksiyonlarla savaşır ve mide sorunlarını tedavi eder.

Balın faydaları saymakla bitmez. Tatlı, lezzetli bir besindir ve sağlığa birçok faydası vardır. Çam balı, kestane balı gibi çeşitlere ayrılır. Bal üretimi bal arısının gelişimine bağlıdır. Avrupa’da en büyük üretim İspanya, Danimarka, Romanya ve Macaristan’ da yapılır. Bal arısı kolonilerinde düşüş yaşanıldığında bal üretimi de düşüşe uğrar. Bal arıları, sadece bal üretmekle yetinmez. Aynı zamanda tarla mahsulleri için polen taşıyıcı olarak görev alır.

Bal, diyabeti yönetir ve kolesterol seviyesini kontrol eder. Enerjinin atmasına yardımcı olan bal, bal arılarının salgıladığı enzimle birleşen, bal peteği hücrelerindeki nemi azaltarak konsantre olan ve çiçek nektarından yapılmış tatlı bir besindir. Balın faydalarına katkı sağlayan en önemli özelliği içerdiği vitaminler ve minarelerdir. Balın içeriğinde C vitamini, B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri, kalsiyum, fosfat, sodyum, demir, magnezyum, potasyum, klorür bulunur.

Balın Sağlığa Faydaları

Balın faydaları sağlık üzerinde oldukça etkilidir.

Ilık su ile tüketildiğinde vücutta depolanan yağın sindirilmesine yardımcı olur.

Yüksek kolesterol seviyesini düzenler, kontrol altına alır ve iyi kolesterol seviyelerini arttırır.

Şeker yerine doğal tatlandırıcı olarak kullanılabilir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir. Enfeksiyonlara karşı direnir.

Yüksek bir karbonhidrat kaynağıdır. Bu nedenle sporcuların dayanıklılığını ve performansını arttırır. Güç ve enerji sağlar.

Kanser önleyici ve anti-tümör özelliğine sahip olan balın faydaları kanser hastalığı üzerinde de oldukça etkilidir. Kanseri önlemeye ve ilerlemesini durdurmaya yardımcı olur.

İshal olma durumunda şiddetinin ve süresini kısaltır.

Mide komplikasyonlarını organik olarak tedavi eder.

Beyni güçlendirir, konsantrasyonu arttırır.

Geleneksel ilaçlarda doğal bir antiseptik olarak kullanılır.

Aynı zamanda balın faydalarından önemli olan bir özelliği de iltihap önleyici olmasıdır. Bakterileri temizler. Cilt maskelerinde kullanıldığında mevcut sivilcenin kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur ve nemi hapsederek cildi yumuşak hale getirir.

Bal Kimlere Önerilmez?

Balın faydaları her insanda aynı tepkiyi göstermez. Özellikle şeker hastalarına ve fazla kilolu kişilere bal tüketimi önerilmez. Fazla tüketilmesi sonucu baş dönmesi, yüksek ateş, kusma gibi hastalıklara neden olabilir ve yüksek kalorili olduğu için kilo alımını hızlandırır.

Arılar bal yapımında nektar toplarken botulizm denen bakteri sporlarını alarak bal yapabilirler. Yetişkinler bu balı tüketirken savuna sistemlerinin gelişmiş olmasından ve mide asidi etkisiyle bunu tolere edebilirler. Ancak bebeklerde sindirim sistemi botulizm sporlarını etkisizleştiren, bunların çoğalmasını durduracak bakterilerin gelişmesi henüz gerçekleşmemiştir. Bu nedenle 1 yaşından küçük çocuklara bal yedirilmesi sakıncalıdır.

#BBD0E0 »
*Sitemizde bulunan yazılar yalnızca farkındalık yaratmak amaçlıdır. Tıbbi tavsiye içermez. Yazılardan yola çıkarak herhangi bir hastalık tanısı konulamaz. Yalnızca psikiyatri hekimleri ve doktorlar hastalık tanısı koyabilir.