Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin 4 Yolu

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin 4 Yolu

Diyetisyen Onur Habat

Bağışıklık sistemi vücudu çeşitli hastalıklara karşı koruyan, zararlı mikroorganizmaları tespit edip onları yok eden bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin güçlü tutulması önemlidir. Bağışıklık sistemi güçlü olan kişilerin hastalıklara karşı dirençleri yüksekken, bağışıklık sistemi güçlü olmayan kişiler hastalanmaya daha açıktırlar.Bağışıklık sistemi vücudu çeşitli hastalıklara karşı koruyan, zararlı mikroorganizmaları tespit edip onları yok eden bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin güçlü tutulması önemlidir. Bağışıklık sistemi güçlü olan kişilerin hastalıklara karşı dirençleri yüksekken, bağışıklık sistemi güçlü olmayan kişiler hastalanmaya daha açıktırlar.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek mümkün mü?

Bağışıklık sisteminin gücü bedenin genel sağlığı ile doğrudan ilişkilidir. Genel sağlık iyi olduğunda dokular arası sinyalizasyonun iyi yapılabiliyor olması, savunma hücrelerinin daha çok sayıda ve güçlü olmaları, detoktsifikasyon işleminin daha etkili bir şekilde yapılabiliyor olması gibi sebeplerden dolayı bağışıklık sistemi de güçlü olacaktır. Genel sağlığın geliştirilmesi multifaktöriyeldir. Çeşitli konulardan etkilenir. Bu konuları maddeler halinde açıklıyoruz. Bu maddelere dikkat ettiğinizde bağışıklık sisteminiz güçlenecek ve hastalıklara karşı daha dirençli bir hale geleceksiniz.

1) Stresten Uzak Durun

Fizyolojik sağlık psikolojik sağlıktan direkt olarak etkilenir. Başına acı bir olay geldikten sonra hasta olan kişileri görmüşsünüzdür. Bunun sebebi acı olayın kişinin bağışıklık sistemini zayıflatması ve bunun sonucunda da vücutta hazır bekleyen zararlı mikroorganizmaların, bağışıklık hücrelerine baskın gelerek kişiyi hastalıklara karşı savunmasız hale getirmesidir. Ayrıca, stresli zamanlarda yükselen kortizol hormonu çeşitli vücut dokularına zarar vererek vücut direncini düşürür.

Hayatımızdaki stresi azaltabilmek için zihnimizi negatif olaylar yerine pozitif olaylara odaklamalıyız. Hayatın koşuşturması içerisinde kendimize vakit ayırmayı ihmal etmemeli, zihnimizi ve bedenimizi dinlendirmeliyiz. Bize iyi gelen aktiviteleri keşfetmeli ve o aktivitelerle yeteri kadar ilgilenmeliyiz.

2) Sağlıklı Beslenin

Beslenme, sağlığı ve bağışıklık sistemini en çok etkileyen faktörlerin başında geliyor. ‘’Ne yersen O’sun’’ sözünü duymuşsunuzdur. Gerçekten de vücut sistemlerinin verimliliği beslenme alışkanlıklarına göre direkt olarak şekilleniyor. Daha güçlü bir bağışıklık sistemi için sağlıklı beslenme şart.

  • Şeker ve şekerli yiyecekleri hayatınızdan çıkarın. Şeker zararlı mikroorganizmaların bir numaralı besinidir. Savaşta düşmanımızı beslenmeyelim ki bizim kazanma şansımız daha yüksek olsun.
  • Paketlenmiş yiyecekler ve Fast Food diye bilinen yüksek miktarda trans yağ içeren yiyeceklerden, alkolden, asitli içeceklerden sağlığınız için uzak durun.
  • Sebze ve meyve tüketin. İçlerindeki vitamin, mineral ve lif bağışıklık sisteminizin güçlenmesine oldukça destek olacaktır. Günde 2 porsiyon meyve, 3 porsiyon sebze tüketmeniz yeterlidir.
  • Protein kaynaklarını ihmal etmeyin. Hormon, enzim, kaslar protein yapılı oldukları için protein alımı bu yapıları destekleyerek bağışıklık sisteminin gelişmesine katkıda bulunacaktır. Beslenmenizde yumurta, süt ve süt ürünleri, et, tavuk, balık, kurubaklagiller ve kuruyemişlere yer verin.

3) Fiziksel Aktivitenizi Arttırın

Beden harekete geçtiğinde bağışıklık sistemi de harekete geçer! Fiziksel aktivitenin artmasıyla; hormon ve enzimler daha dengeli çalışır, hücre yenilenmesi artar, metabolik atıkların uzaklaştırılması hızlanır. O yüzden, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde fiziksel aktivitenin büyük önemi vardır.

Fiziksel aktiviteyi arttırmak; gün içerisinde daha hareketli olmak ve spor yapmak olmak üzere iki şekilde düşünebilir.

Gün içerisindeki hareketliliği arttırmak için; ev temizliği yapılabilir, yakın mesafelere araç ile gitmek yerine yürüyerek gidilebilir, toplu taşımadan bir durak önce inerek kalan mesafe yürünebilir.

Bunlara ilave olarak spor yapmak da oldukça destekleyici olacaktır. Evde; vücut ağırlığıyla squat, mekik vb. gibi egzersizler yapılabilir, dans edilebilir veya egzersiz bandı, dumbell gibi ekipmanlar kullanılarak egzersiz yapılabilir.

Sevilen bir spor branşının antrenman salonuna gidilebilir; fitness, yüzme, boks, basketbol vb. herhangi bir sportif faaliyet tercih edilebilir.

4) Uykunuzu Alın

Uyku bedenin kendini yenilemesi için çok önemli bir fırsattır. Gün boyunca çalışan fizyolojik sistemlerin gece olunca dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bu dinlenme tam ve verimli bir şekilde sağlanmadığında, ertesi gün kendimizi ne kadar kötü hissettiğimizi fark etmişsinizdir.

Yeterli ve verimli uyunmadığında stres hormonları yükselir. Bu da uykunun sadece fizyolojik değil, aynı zamanda psikolojik de bir ihtiyaç olduğunu gösterir.

Günde 7-8 saat verimli bir uyku ile fizyolojik ve psikolojik sistemlere ihtiyaç duydukları dinlenme fırsatını verilmiş olunur.

Daha verimli bir uyku için; gün içerisinde yeterince enerji harcayın, dengeli beslenin, yeterli miktarda su için, akşam saatlerinde kafein almayın, geç saatlerde spor yapmayın. Bunlara ilave olarak akşam saatlerinde içeceğiniz 1-2 fincan bitki çayı –özellikle de papatya çayı- daha iyi uyumanıza yardımcı olacaktır.

Hastalıklardan korunmak, hastalıkların tedavi yöntemlerinden daha önemlidir. Bağışıklık sistemimizi güçlendirerek önlemimizi en başta almış olacak, hastalık oluşturabilecek mikroorganizmalara fırsat vermeyeceğiz.

*Sitemizde bulunan yazılar yalnızca farkındalık yaratmak amaçlıdır. Tıbbi tavsiye içermez. Yazılardan yola çıkarak herhangi bir hastalık tanısı konulamaz. Yalnızca psikiyatri hekimleri ve doktorlar hastalık tanısı koyabilir.