Kola mı diyet kola mı?

Diyetisyen Tuğçe Çakır

Kola mı diyet kola mı? Bu sağlıklı beslenmek isteyen fakat aynı zamanda kola içmekten de vazgeçemeyen birçok kişinin aklına takılan bir soru. Hangisini içersem en azından diğerinden daha sağlıklı olanı tercih etmiş olurum? Bu sorunun cevabını bulabilmek için gelin birlikte ikisinin de zararlı yanlarına bakalım:

Kola

.Diyet Kola

Aspartam, şeker yerine kullanılan yapay bir tatlandırıcı. Kalorisi düşük ve şekere göre 200 kat daha tatlı. Aspartarmın; beyin tümörleri, kanser, erken doğum, karaciğer hasarı ve alerji riski ile bağlantılı olduğu yapılan çalışmalarda bildirilmiş. Bununla birlikte, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi 2013 yılında kanıtlar üzerinde kapsamlı bir inceleme gerçekleştirmiş ve insan tüketimi için güvenli olduğu sonucuna vardı. Böylelikle hala kola ve diğer diyet ürünlerinde oldukça sık tercih edilen bir tatlandırıcı olmaya devam ediyor. 

Sizce hangisi sizin için daha iyi?

Yukarıdaki kanıtlara dayanarak, her iki seçeneğin de iyi bir seçenek olmadığını söylemek doğrudur.

İki içecek de şeker hastalığı, bazı kanserler, kalp krizi ve inmeye yol açabilecek artmış obezite riski ile ilişkili. 

Soğuk bir kola cazip olabilir, fakat sağlığınızı düşündüğünüzde buna değmez. 12 

*Sitemizde bulunan yazılar yalnızca farkındalık yaratmak amaçlıdır. Tıbbi tavsiye içermez. Yazılardan yola çıkarak herhangi bir hastalık tanısı konulamaz. Yalnızca psikiyatri hekimleri ve doktorlar hastalık tanısı koyabilir.

Paylaş: